Bakom ratten med HV71

HV71 och Smålandsbussen logotyp

Smålandsbussen har under många år varit en stor supporter och partner till HV71, något som återspeglas i vår profilerade spelarbuss och de Smålandsbussen-inspirerade ismaskinerna som rullar i Husqvarna Garden under periodpauserna.

Två personer som spelar en stor roll i HV71:s organisation är Gunnar och Tomas, våra busschaufförer som på ett säkert och bekvämt sätt transporterar spelarna till bortamatcher runt Sverige. De har båda följt HV71 i med- och motgång under tusentals mil bakom ratten. Här berättar de om deras upplevelse av att arbeta nära HV71.

Gunnar Gustavsson är med sina 40 år i Smålandsbussen, varav 24 som herrarnas busschaufför, en trotjänare. Gunnar är en profil i herrsektionen och har hunnit med fyra SM-guld under sin tid bakom ratten i HV71-bussen, två av dessa på bortaplan.

Vilket är ditt bästa HV-minne?
”Oj, det finns många bra minnen. Alla bortamatcher är goda minnen men sista bortamatchen i Linköping 2008 sticker ut. Alla SM-guld är naturligtvis fantastiska minnen.”

Hur är stämningen i år jämfört med förra säsongen?
”Alla verkar vara väldigt glada och det är en glädje att se alla spelare. Laget ser bra ut och när stämningen är god kommer mycket gratis. Glädjen i år är som sagt väldigt påtaglig. Flera gamla HV-killar med stort hjärta som bidrar med god stämning.
Ofta är det ingen stor skillnad från säsongerna i bussen. Jag har fått se många spelare komma och gå genom åren, men alla spelare har alltid varit professionella på bussresorna. Oftast är det väldigt bra från mitt perspektiv bakom ratten. I bussen är det en lugn stämning, det är gladare miner och färre analyser vid vinster än vid förluster. De brukar ta det mesta snacket i omklädningsrummet, så jag får ta det roliga i bussen.”

Vad tror du om säsongen?
”Vi går upp igen. Vem ska slå oss? Jag kanske säger som Wilander och avgår om vi inte går upp…
Nej, jag trivs för bra här bakom ratten. Stillman är en drömvärvning och en rekrytering som jag gillar skarpt. Mycket hockeykunnande och starkt HV-hjärta.”

Någon favoritresenär under alla åren?
”Finns väldigt många. Favoritresenär har jag nog ingen, men Pelle Gustafsson var en nyckelkaraktär i bussen på den tiden. En skön karaktär under alla guld vi tog under 00-talet och en stor vinnarskalle.”

Vad är det bästa med att köra HV71?
”Att det är en stor ära. Jag är en i laget nu för tiden och får vara med överallt. Från ratten till båset, när jag ibland får axla rollen som materialare på bortaplan.”

HV71-bussen
Gunnar inför herrarnas försäsongstur till Karlskoga och Västervik.


Tomas Källström började uppdraget som förare för HV71:s damer inför förra säsongen. Med 30 år som busschaufför för Smålandsbussen har han en gedigen erfarenhet av yrket och en god servicekänsla som uppskattas av många. 

Vad tror du om säsongen?
Jag tror vi hamnar i topp som förra året. Vi har förlorat lite målgörare som måste ersättas, det kan bli lite tufft. Men i det stora hela tror jag det går bra, semifinal åtminstone. 

Vad är det bästa med uppdraget?
Det är kul att följa ett elitlag och känna sig engagerad och involverad i laget. Jag har ju sådan tur att jag får hjälpa till i båset på bortamatcherna; sköta båsdörren, fylla på vattenflaskor och sådant. Jag får agera lite assisterande materialare när ordinarie har fullt upp med att slipa skridskor.
Det är alltid kul att få se matcherna på så nära håll. Jag får lära känna spelarna mer. Man lär sig alla namn och det är kul när det kommer nya spelare att lära känna.

Än så länge har jag inte hunnit med så många bortamatcher men det är ett roligt uppdrag att få följa ett lag från säsong till säsong.

Tomas Smålandsbussen
Tomas framför en av våra dubbeldäckare, som HV-damerna ofta reser med


Vi på Smålandsbussen är mycket stolta över vårt samarbete med ett av landets anrikaste idrottsföreningar och önskar HV71 stort lycka till inför säsongen som väntar. Vi ser fram emot att transportera representationslagen på ett bekvämt och tryggt sätt till bortamatcherna. 

Dela gärna på sociala medier: