Trafiksäkerhet angående din bussresa - Smålandsbussen

Trafiksäkerhet

För oss på Smålandsbussen är trafiksäkerheten ett signum. Att vi för fram våra bussar på ett sätt som visar respekt för vår omgivning är självklart.

Våra förare har tusentals timmar bakom ratten, med erfarenheter från Europas alla hörn. Denna erfarenhet som tillsammans med de lagstadgade utbildningar och instruktioner som regelbundet ges till våra chaufförer bygger vårt interna trafiksäkerhetsarbete. Något som du kommer att märka av när du reser med oss.

Kör och vilotider

Att våra chaufförer är utvilade och fräscha när de sätter sig bakom ratten är en självklarhet.

Våra busschaufförer har många lagar och bestämmelser att förhålla sig till. Inte minst så finns ett regelverk kring kör och vilotider.

I korthet går det ut på att en chaufför inte får köra längre än 4,5 timme, därefter måste det finnas en rast om 45 min. innan nästa körpass om 4,5 timmar tar vid. Varje dygn måste föraren ha en vila på minst 11 timmar. Självklart finns det flera undantag och komplement i dessa regler. Regelverket gäller lika för alla chaufförer inom EU.

Tryggt

När och vart du än reser med Smålandsbussen så skall du känna att vi sätter din trygghet och bekvämlighet främst.

Självklart är alla våra bussar utrustade med säkerhetsbälten på alla sittplatser.

Våra nya bussar är utrustade med den senaste tekniken vad gäller bromsar, fart och avståndsbedömning allt för att din resa skall vara trygg och säker. Vi har ett samarbetsavtal med en av världens främsta däcktillverkare Michelin. Det innebär att fristående tekniker från Michelin regelbundet kommer till våra bussdepåer för att mäta slitage och kontrollera skicket på de tusental däck som dagligen rullar i vår trafik.

Erfarna och utbildade chaufförer

Våra chaufförer genomgår kontinuerligt lagstadgade utbildningar.

Att ha ett busskörkort innebär inte per automatik att du får köra buss med passagerare. För att få göra detta krävs ett Yrkeskompetensbevis (YKB). Yrkeskompetensbevis får man när man har genomgått en grundutbildning på 280 timmar. Utbildningen ska avslutas med ett godkänt skriftligt prov.

Vart femte år skall en kompletterande utbildning genomföras som omfattar 35 timmar. Tyngdpunkten i utbildningen ligger på praktiskt framförande av buss, eco-driving, trafiksäkerhet, minskad miljöpåverkan, passagerarsäkerhet samt kör och vilotider.

Våra säkerhetskontroller gör din resa säker och trygg

Inför varje arbetspass gör chauffören en säkerhetskontroll av bussen som omfattar följande moment:
• Belysning, blinkers och reflexer
• Vindrutetorkare och spolare
• Däck, fälg och hjulbultar
• Vätskor (tex spolarvätska och motorolja)
• Varningssystem
• Backspeglar
• Dörrautomatik/nödöppning
• Färdskrivare