Om Smålandsbussen

Smålandsbussen AB ingår i HGL Buss-gruppen, som ägs av HGL Invest AB.

Under de senaste åren har vi genomfört en del förändring bland våra bussbolag i gruppen. Det innebär att flera av våra kända varumärken såsom Lingmerths Buss, Taxi Nyberg, Hjälmåkra Buss och Carlstens, nu verkar tillsammans med Smålandsbussen AB i Jönköping,  under det gemensamma varumärket  – Smålandsbussen.
Vi finns med våra bussdepåer i Jönköping och Eksjö. Vårt huvudkontor finns i centrala Nässjö.

I HGL Buss AB återfinner du också BLIVA Buss i Sverige AB, som kör stads- och regiontrafik i södra Östergötland på uppdrag av Östgötatrafiken.

Gruppen förfogar över ett 160-tal fordon, allt från skolbussar upp till dubbeldäckade fullturistbussar av senaste modell.

Smålandsbussen logotyp på buss

Hållbart resande –
buss skonar miljön

Hållbart resande – buss skonar miljön

Att resa med buss är att resa hållbart. En modern fullastad turistbuss med 57 passagerare drar 2 liter/mil. Tåget är betydligt mer miljöpåverkande än turistbussen.

Kg Co2/100 personkilometer är en vanlig måttenhet när man mäter resors klimatpåverkan. Flyg och bil toppar mätningen. Bussen har minst klimatpåverkan och är mest skonsamt för miljön.

Vi kör med HVO i tankarna

Vi kör med HVO i tankarna

HVO (Hydrogenated Vegetable Oil) är en typ av biodiesel som kemiskt sett är identisk eller mycket lik fossil diesel. En stor andel av den HVO som tillverkas och säljs i Sverige använder restprodukter från livsmedelsindustrin (som olika typer av fetter) och från vår skogsindustri, till exempel tallolja.

Vår verksamhets alla delar är berörda och certifierade enligt ISO standarderna för Kvalité 9001 och för Miljö 14001.

Kör- och vilotider

Kör- och vilotider

Att våra chaufförer är utvilade och fräscha när de sätter sig bakom ratten är en självklarhet. Busschaufförer har många lagar och bestämmelser att förhålla sig till. Inte minst så finns ett regelverk kring kör- och vilotider.
I korthet går det ut på att en chaufför inte får köra längre än 4,5 timme, därefter måste det finnas en rast om 45 min. innan nästa körpass om 4,5 timmar tar vid. Varje dygn måste föraren ha en vila på minst 11 timmar.

Regelverket gäller lika för alla chaufförer inom EU. Självklart finns det flera undantag och komplement i dessa regler.

Trygga bussresor

Trygga bussresor

När och vart du än reser med Smålandsbussen så ska du känna att vi sätter din trygghet och bekvämlighet främst.
Självklart är alla våra bussar utrustade med säkerhetsbälten på alla sittplatser. Våra moderna bussar är utrustade med den senaste tekniken vad gäller bromsar, fart och avståndsbedömning. Allt för att din resa ska vara trygg och säker.

Vi har ett samarbetsavtal med en av världens främsta däcktillverkare Michelin. Det innebär att fristående tekniker från Michelin regelbundet kommer till våra bussdepåer för att mäta slitage och kontrollera skicket på de tusental däck som dagligen rullar i vår trafik.

Säkerhetskontroller

Säkerhetskontroller

Inför varje arbetspass gör chauffören en säkerhetskontroll av bussen som omfattar följande moment:

• Belysning, blinkers och reflexer
• Vindrutetorkare och spolare
• Däck, fälg och hjulbultar
• Vätskor (tex spolarvätska och motorolja)
• Varningssystem
• Backspeglar
• Dörrautomatik/nödöppning
• Färdskrivare

Erfarna och utbildade chaufförer

Erfarna och utbildade chaufförer

Våra chaufförer genomgår kontinuerligt lagstadgade utbildningar. Att ha ett busskörkort innebär inte per automatik att du får köra buss med passagerare. För att få göra detta krävs ett Yrkeskompetensbevis (YKB) som du får när du har genomgått en grundutbildning på 280 timmar. Utbildningen ska avslutas med ett godkänt skriftligt prov. Vart femte år ska en kompletterande utbildning genomföras som omfattar 35 timmar.

Tyngdpunkten i utbildningen ligger på praktiskt framförande av buss, eco-driving, trafiksäkerhet, minskad miljöpåverkan, passagerarsäkerhet samt kör- och vilotider.