Om Smålandsbussen

Smålandsbussen AB ingår i HGL Buss gruppen, som ägs av HGL Invest AB.

Under de senaste åren har vi genomfört en del förändring bland våra bussbolag i gruppen. Det innebär att flera av våra kända varumärken såsom Lingmerths Buss, Taxi Nyberg, Hjälmåkra Buss och Carlstens, nu verkar tillsammans med Smålandsbussen AB i Jönköping,  under det gemensamma varumärket  – Smålandsbussen.
Vi finns med våra bussdepåer på flera platser i Småland, såsom i Jönköping, Eksjö och Vetlanda. Vårt huvudkontor finns i centrala Nässjö.

I HGL Buss AB återfinner du också Vadstena Buss AB som är vårt systerbolag i Östergötland. Självklart har vi ett nära samarbete, och om det dyker det upp en Vadstenabuss i vår närhet så vet du varför. Det du kanske inte känner till är att vi också finns i Östergötland med vårt bolag BLIVA Buss i Sverige AB, ett bussbolag som kör stads- och regiontrafik i södra Östergötland på uppdrag av Östgötatrafiken.

Gruppen förfogar över ett 160-tal fordon, allt från skolbussar upp till dubbeldäckade fullturistbussar av senaste modell.

Smålandsbussen logotyp på buss
Miljösmart resande med Smålandsbussen

Hållbart resande – buss skonar miljön

Att resa med buss är att resa hållbart. En modern fullastad turistbuss med 57 passagerare drar 2 liter/mil. Tåget är betydligt mer miljöpåverkande än turistbussen.

Kg Co2/100 personkilometer är en vanlig måttenhet när man mäter resors klimatpåverkan. Flyg och bil toppar mätningen. Bussen har minst klimatpåverkan och är mest skonsamt för miljön.

Vi kör med HVO i tankarna

Detta är en typ av biodiesel som kemiskt sett är identisk eller mycket lik fossil diesel och man kan därför ersätta fossil diesel till 100 %. En stor andel av den HVO som tillverkas och säljs i Sverige använder restprodukter från livsmedelsindustrin (som olika typer av fetter) och från vår skogsindustri, till exempel tallolja.

Vår verksamhets alla delar är berörda och certifierade enligt ISO standarderna för Kvalité 9001 och för Miljö 14001.

ISO-certifiering
Trygga rutiner med Smålandsbussen

Kör och vilotider

Att våra chaufförer är utvilade och fräscha när de sätter sig bakom ratten är en självklarhet. Våra busschaufförer har många lagar och bestämmelser att förhålla sig till. Inte minst så finns ett regelverk kring kör och vilotider. I korthet går det ut på att en chaufför inte får köra längre än 4,5 timme, därefter måste det finnas en rast om 45 min. innan nästa körpass om 4,5 timmar tar vid. Varje dygn måste föraren ha en vila på minst 11 timmar. Självklart finns det flera undantag och komplement i dessa regler. Regelverket gäller lika för alla chaufförer inom EU.

Trygga bussresor

När och vart du än reser med Smålandsbussen så ska du känna att vi sätter din trygghet och bekvämlighet främst. Självklart är alla våra bussar utrustade med säkerhetsbälten på alla sittplatser. Våra nya bussar är utrustade med den senaste tekniken vad gäller bromsar, fart och avståndsbedömning allt för att din resa ska vara trygg och säker.

Vi har ett samarbetsavtal med en av världens främsta däcktillverkare Michelin. Det innebär att fristående tekniker från Michelin regelbundet kommer till våra bussdepåer för att mäta slitage och kontrollera skicket på de tusental däck som dagligen rullar i vår trafik.

Smålandsbussen familjeresa
Busschaufför Smålandsbussen

Erfarna och utbildade chaufförer

Våra chaufförer genomgår kontinuerligt lagstadgade utbildningar.

Att ha ett busskörkort innebär inte per automatik att du får köra buss med passagerare. För att få göra detta krävs ett Yrkeskompetensbevis (YKB). Yrkeskompetensbevis får man när man har genomgått en grundutbildning på 280 timmar. Utbildningen ska avslutas med ett godkänt skriftligt prov.

Vart femte år ska en kompletterande utbildning genomföras som omfattar 35 timmar. Tyngdpunkten i utbildningen ligger på praktiskt framförande av buss, eco-driving, trafiksäkerhet, minskad miljöpåverkan, passagerarsäkerhet samt kör och vilotider.

Säkerhetskontroller

Inför varje arbetspass gör chauffören en säkerhetskontroll av bussen som omfattar följande moment:
• Belysning, blinkers och reflexer
• Vindrutetorkare och spolare
• Däck, fälg och hjulbultar
• Vätskor (tex spolarvätska och motorolja)
• Varningssystem
• Backspeglar
• Dörrautomatik/nödöppning
• Färdskrivare

Säkerhetskontroller Smålandsbussen
Smålandsbussen logotyp

Nu söker vi efter nya busschaufförer till våra depåer i Jönköping och Eksjö